Geen producten (0)

Bestel Hier direct de nieuwe Garrett Ace Serie modellen!

Garrett Ace 200i metaaldetector Garrett Ace 200i metaaldetector De Garrett Ace 200i behoort…
€ 219,95
Op voorraad
Garrett Ace 300i metaaldetector Garrett Ace 300i metaaldetector De Garrett Ace 300i is de…
€ 319,95
Op voorraad
Garrett Ace 400i metaaldetector Garrett Ace 400i metaaldetector De Garrett Ace 400i is het…
€ 419,95
Op voorraad

De Detectorist aan het woord (3) Sandra Nooren

De Detectorist aan het woord (3) Sandra Nooren

Wekelijks interviewen we in deze rubriek bijzondere mensen uit de metaaldetector hobby. Deze week hebben we gesproken met Sandra Nooren (49) uit Nederland.

De Metaaldetector hobby kent in het algemeen merendeel mannen, Sandra laat ons duidelijk merken dat ook vrouwen kunnen graven naar geschiedenis.

Sandra, hoelang ben je al met een metaaldetector actief?

Ik ben in juli 2014 met deze hobby begonnen. Zo’n anderhalf jaar geleden nu en had geen flauw vermoeden wat ik ervan kon verwachten.

Wanneer en hoe is de passie voor de metaaldetector hobby bij jou begonnen?

Twee jaar geleden kreeg ik een metaaldetector Fisher F75 op mijn verjaardag. Pas een half jaar later in de zomer toch maar eens uitgeprobeerd. In het begin heb ik vooral veel ijzer opgegraven wat natuurlijk niet echt stimuleerde, alleen ik ben van nature een doorzetter en kreeg langzamerhand in de gaten hoe het eigenlijk werkte. Na enkele weken begon ik leuke vondsten te vinden zoals musketkogels (voor een beginner is dat prachtig maar als je er al een paar honderd hebt gevonden dan haha), 17e - 18e eeuwse muntjes, schoengespjes en mijn eerste zilveren muntje uit 1677. WOW dacht ik, dit is leuk en hoe is het mogelijk dat je dit vind. Daarna begon ik me er steeds meer in te verdiepen, via Facebook en internet. Ik zag wat er zoal gevonden werd en vanaf dat moment ging er een ondergrondse wereld voor mij open. En mezelf kennende dan bijt ik me er helemaal in vast en tja zo ontstond mijn “verslaving”, passie voor deze hobby die nu niet meer weg te denken is!

Naar wat voor bodemvondsten zoek je voornamelijk?

Mijn doel is om heel oude munten en artefacts te vinden, zoals Romeins, Keltisch, Merovingisch, Karolingisch en Middeleeuws (vroeg tot laat) en dat hoeft niet alleen in Nederland te zijn maar ook in het buitenland waar ik af en toe naar toe ga. Maar een duit vinden is ook prachtig want het is historie die je uit de grond haalt en dat geeft altijd een bijzonder gevoel. Tevens heb je weer een munt of artefact van de ondergang gered, mits het nog in goede conditie is.

Heb je nog meer hobby's naast de metaaldetector hobby?

Nee, niet echt omdat deze hobby zoveel facetten voor mij heeft. Naast het zoeken, is ook het schoonmaken en restaureren van vondsten waar ik een maand geleden mee begonnen ben, een fascinerende onderdeel van deze hobby. Hierbij hoort ook het determineren van vondsten (eigen vondsten en van andere zoekers), mijn forum op Facebook over bodemvondsten en het onderhouden van mijn website. Het sluit allemaal mooi aan bij mijn opleidingen als chemisch analiste en ICT-er. Boeken lezen over historie, internet doorzoeken, voorwerk doen en ga zo maar door. Van dit alles geniet ik ontzettend en daarnaast heb ik een partner die ook aandacht nodig heeft, haha…

Zit je ook aangesloten bij een vereniging? Of aangesloten bij forums? Of onderhoudt je eigen forums of websites?

Uiteraard. Het is belangrijk dat deze hobby op een goede manier ondersteunt en gepromoot wordt, daarom ben ik lid geworden van de vereniging DDA (De Detector Amateur), The Coinhunter en AWN - Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie. Daarnaast heb ik een eigen website Bodemvondsten (www.bodemvondsten.nl) waar ik alle vondsten op plaats en sinds 8 januari 2015 heb ik een groep/forum Bodemvondsten-SN (https://www.facebook.com/groups/1387131428256325/) op Facebook opgericht waar ik deze geweldige hobby op een goede manier probeer te promoten.

Als je terug in de tijd zou kunnen , naar welke tijd zou je heel even terug willen gaan?

Je zou bijna zeggen de Romeinse tijd, maar toch liever niet, toen vermoorden ze elkaar te pas en te onpas. Wat mij spannend lijkt is maar een paar eeuwen terug. Toen er nog geen internet, auto’s, tv, hectiek e.d was. Heerlijk simpel, te paard of met de koets, veel natuur, een hechte gemeenschap en wat een gezelligheid maar helaas wel zonder een detector, oeps.

De Kick die je krijgt bij het graven naar geschiedenis, kan je dat aan ons uitleggen?

Elke keer als je een “hit” hebt vraag je je af, oei wat zal ik nu weer vinden ongeacht dat je 9 van de 10x eigenlijk troep vind (zilverpapier, stukjes lood, nietsbetekenende stukjes). Alleen als je dan iets geweldigs vind, dan gaat er een gloed door je heen, stroomt de adrenaline behoorlijk snel door je lichaam en vraag je je meteen af: wat is dit?

Komen er vragen in je op als, van wie is dit geweest, wanneer is het gedragen, hoe zag het gebied er destijds uit? etc. Je bent met zoeken ook alleen maar daar mee bezig en hoopt een historische munt of artefact te vinden.

Wat is tot nu toe je mooiste vondst en/of vondsten?

Oei, dat is geen simpele vraag. De mooiste? Ik heb meerdere beauty’s gevonden zoals een zeer zeldzame Romeinse denarius Augustus (16 voor Christus) waarvan het gezicht er bijna frontaal op staat. Een Romeinse figuurfibula (bladvorm met glaspasta), een zilveren Romeinse slangenring, Karolingische kruisfibula en zo nog een aantal. Ik kan geen onderscheid maken en wil dat ook niet want voor mij zijn het allemaal toppers.

Topvondsten van: Sandra Nooren Foto's: Sandra Nooren

Wat zou je nog graag willen vinden met je metaaldetector?

Natuurlijk heb ik wel een lijstje maar alle vondsten die van betekenis in de geschiedenis waren zijn mooi om te vinden. Prachtig vind ik ook een snorrebotje als getuige van het speelgoed uit die tijd of het spel bekkensnijden (gekartelde muntje), hierdoor was een man met veel littekens geliefd bij de vrouwen, hmm haha.

Met welke metaaldetectors heb je tot nu toe ervaring en met welke metaaldetector loop je ?

Ik ben begonnen met de Fisher F75, de tweede een Garrett AT Pro, de derde Minelab CTX 3030 en de vierde een XP Deus en deze metaaldetector gebruik ik 9 van de 10x.

Waarom heb je juist voor deze metaaldetector gekozen?

De XP Deus is een detector die zeer snel detecteert en accuraat is, van ondiep tot diep.

Je kunt diverse eigen programma’s erin zetten (dit met name t.o.v. de verschillende grondsoorten) en is heel betrouwbaar. Ook de eigenschappen dat hij licht, draadloos, waterdicht (behalve het kastje), inklapbaar en snel op te laden is, maakt het een geweldige detector.

Wat voor spullen gebruik je allemaal tijdens het zoeken om goed voorbereid op pad te gaan?

Ten eerste een detector met reserveonderdelen haha. Ik heb info bij me van waar ik precies wil gaan zoeken. Levert het niet de mooie vondsten op waar ik naar op zoek ben, dat merk je na een half uur al, dan heb ik sowieso andere locaties bij me waar ik ook kan zoeken. Een pinpointer (en reserve batterij) om de vondsten te lokaliseren, een handig vondstentasje, een schep, handschoenen, mijn smartphone om direct foto’s te maken als het uit de grond is (ik wil altijd direct weten wat het kan zijn), laarzen, regenkleding, cadeautje voor de landeigenaar en natuurlijk eten en drinken.

Wat zou je alle zoekers in de hobby mee willen geven?

Vooral te genieten van de hobby en lid worden van een vereniging als je dat nog niet bent. Je aan de regels houden die op dat moment gehanteerd worden en toestemming vragen. Geniet van het zoeken, de buitenlucht en de omgeving. Lukt het om een goede band te krijgen met de landeigenaar dan krijg je soms tips over de historie van zijn land of de omgeving. Geef eens een klein cadeautje als bedankje, dat helpt zeker en als laatste, belangrijk, vondsten die ouder zijn dan het jaar 1500 op te geven bij de lokale archeoloog en/of officiële instantie RCE-Archis Nederland! (niet bang zijn dat ze het van je afnemen want dat is bij mij ook niet gebeurd). Wees trots op onze historie en laat iedereen meegenieten!

Heb je nog tips voor beginners in de metaaldetector hobby?

Verwacht niet direct als je met deze hobby begint dat je veel mooie vondsten vind ook al lijkt het zo gemakkelijk als je ziet wat er soms voorbij komt op groepen van Facebook.

Dat is niet de werkelijkheid (dromen mag altijd, doe ik ook vaak genoeg haha). Het kost veel energie, voorwerk en dan maar hopen dat de grond nog intact is en dat je er mag zoeken. Maar zet wel door en geef niet op! Het is vooral belangrijk om de historie van een bepaalde plek te kennen (hoe oud is het en hoe zag het er vroeger uit), en wat wil je graag vinden (Romeins, Keltisch, Karolingisch, Merovingisch, Byzantijns, Middeleeuws of Modern).

Zoek van te voren via Google / sites op waar de mensen uit die periode zich gehuisvest konden hebben en ga daar zoeken (indien het is toegestaan). Er zijn bepaalde sites waar je prachtige informatie vandaan kunt halen. Zomaar op een akker stappen zonder voorwerk, verlaagt de kans drastisch op mooie vondsten of je moet echt geluk hebben. Maar het voornaamste is geniet vooral van deze hobby!

Verder wens ik jullie heel veel plezier en succes bij het zoeken!

 

 

 

 

10 Reacties

robin
20 January 2016 om 16:49
1
prachtig verwoord, en topvondsten het is je gegund lieverd!
martin van den Bosch
20 January 2016 om 18:30
2
Mooi stuk en goed verwoord.
Rens
20 January 2016 om 18:55
3
1woord, Topper!
Chris
20 January 2016 om 18:56
4
Heel netjes neer gezet Sandra en een mooi voorbeeld van een metaaldetectoriste
Tabe
20 January 2016 om 19:07
5
Mooi verwoord Sandra, succes verder.
Hans
20 January 2016 om 20:30
6
Heel goed uit gelegd, hoe mooi deze hobby is,
Sandra Nooren
21 January 2016 om 13:39
7
Mijn hartelijke dank voor de warme reacties!
Wim de Ridder
21 January 2016 om 13:52
8
Ik zou graag een keer met je meegaan ik kom uit Amsterdam en heb een Fisher ct 21 maar echt alleen heb ik maar twee keer gedaan denk met ze tweeën leuker is vriendelijke groet Wim
willem
22 February 2016 om 21:17
9
Een mooi interview met passia.
Guido Krösmann
21 March 2016 om 19:59
10
Hallo Sandra Du hast sehr schöne Sachen gefunden. Mach weiter so UND GUT FUND MFG: Guido Krösmann

Reageer

Annuleren
Facebook Twitter

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.