general icon officiËle distributeur
service icon erkend servicecentrum

Bedrijfshistorie

"Van je hobby je werk maken is niet voor iedereen weggelegd, maar wat is het fantastisch als dat je gegund is !,,

Zo rond 1984 kocht Leo Kooistra samen met zijn vader Jelle en broer Ouwe zijn eerste metaaldetector. Na een aantal prachtige vondsten, raakten ze zo enthousiast dat ze vrijwel elk vrij uurtje op pad waren met hun metaaldetector. Leo inspireerde met zijn hobby en de prachtige vondsten ook andere mensen. Destijds waren er echter maar weinig metaaldetector winkels. Daarom besloot hij om zelf, samen met zijn vrouw, vanaf de zolderkamer in hun woonhuis te Hemrik, metaaldetectoren te gaan verkopen. Na een jaar werd de garage omgebouwd tot een metaaldetector winkel. In de eerste jaren was de metaaldetector verkoop slechts een bijverdienste naast een baan in loondienst. Na verloop van tijd werd het steeds drukker met de detector verkoop, en is het bedrijf 25 jaar geleden verhuisd naar het winkelpand in Lippenhuizen waar het nu nog steeds gevestigd is.

In 2009 kregen Leo en Sjoukje totaal onverwachts te maken met een Goldrush in het Afrikaanse land Sudan, er werd goud gevonden en de hele bevolking wilde plotseling goud gaan zoeken met een detector. Ze konden duizenden detectors verkopen, maar moesten deze ook exporteren naar Sudan, iets waar ze helemaal niet bekend mee waren. Er stonden rijen met klanten voor de deur en de telefoon stond roodgloeiend. Hun dochters en schoonzoon besloten hun baan op te zeggen en bij Kooistra Detectors in dienst te treden. Samen kregen ze het voor elkaar de Afrikaanse Goldrush tot een succes te brengen. 

In 2012 volgde een nieuwe Goldrush, dit keer in het Afrikaanse land Guinee. Gezien de ervaring met de eerste Goldrush, bleek het Kooistra-team ook hier succesvol. De Goldrush hield lang aan en uiteindelijk openden we zelfs een detector winkel in Guinee. De Goldrush sloeg over naar andere landen als Burkina Faso en Mali en hield zo enkele jaren aan.
In 2013 werd Kooistra Detectors een Besloten Vennootschap (BV) en in Nederland werd een stabiel dealer netwerk met meerdere verkooppunten opgezet. Oudste dochter Karin vond het tijd om de vleugels verder uit te spreiden en verhuisde naar Duitsland om daar een poging te wagen de Duitse markt te veroveren. In Duitsland werd het International Detector Center opgericht, en als snel werden 15 Duitse verkooppunten aangesteld.
In 2015 volgden Oostenrijk en Zwitserland met 10 verkoopppunten.
In 2016 zijn we een officieel service center geworden. In het service center worden metaaldetectors van dealers en klanten vanuit heel Europa gerepareerd. Ook volgde een nieuwe Goldrush. Dit keer in het Afrikaanse land Mauritanie.
In 2018 hebben we ons nieuwe 1000m2 bedrijfspand laten bouwen in Bunde, Duitsland en diverse nieuwe medewerkers aangesteld. Op dit moment hebben we ongeveer 15 medewerkers. Ook is onze vestiging in Lippenhuizen nog altijd geopend voor klanten.
In 2018 is ook de Kooistra Management Holding opgericht en zijn Leo en Sjoukje Kooistra officieel met pensioen gegaan. Karin, Patty en Anouk Kooistra runnen het bedrijf sindsdien verder. Leo Kooistra blijft echter nog wel een adviserende rol spelen binnen in het bedrijf.
In 2018 organiseerden wij voor het eerst „Detectorworld“. De grootste Internationale metaaldetectie en archeologie beurs- en evenement met zoekwedstrijden en bijna 2000 bezoekers.
In 2021 ligt onze focus op Belgie en op het verder specialiseren in de beveiligingsdetectie.
In de beginperiode werden er hoofdzakelijk metaaldetectoren verkocht aan hobbyisten. Tegenwoordig zijn we een Internationaal bedrijf met klanten van over de hele wereld.
De hobbyisten markt is anno 2021 nog altijd de markt waar onze passie ligt. Maar inmiddels zijn wij ook gespecialiseerd in professionele detectoren en bodemscanners voor schatzoekers, archeologen en goudzoekers. Ook kunt U bij ons terecht voor beveiligingsdetectie, kabel- en leidingzoekers en detectie apparatuur voor de bouw- en industrie.

Vol passie en met veel plezier runnen wij dit familiebedrijf! „Van je hobby je werk maken is niet voor iedereen weggelegd, maar wat is het fantastisch als dat je gegund is !“